Kulinaria to dziedzina życia odwołująca się do codziennych i przyziemnych potrzeb ludzkich. Współcześnie obserwujemy modę na popularyzację dziedzictwa kulinarnego. Koła Gospodyń Wiejskich, lokalni działacze i regionaliści zajmują się odszukiwaniem starych przepisów, próbą ich odtwarzania, a następnie promowania w charakterze produktu lokalnego. Coraz częściej właśnie ta dziedzina jest z powodzeniem wykorzystywana do tworzenia poczucia tożsamości lokalnej i do promowania elementów dziedzictwa niematerialnego danego regionu.
Od 2004 r. prowadzona jest Lista Produktów Tradycyjnych. Trafiają tam produkty uznane za szczególnie ważne dla małych społeczności, wytwarzane tradycyjnymi metodami i związanymi w kontekst historyczny/kulturowy miejsca lub grupy. Na liście znajduje się aż 92 produktów pochodzących z województwa kujawsko-pomorskiego. Współcześnie o zachowanie dziedzictwa kulinarnego dbają lokalne instytucje, osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego. W regionie organizowane są konkursy i festiwale kulinarne. Do najważniejszych należą: Festiwal Smaku w Grucznie; konkurs „Od zakwasu do żurku kujawskiego” w Minikowie, Święto Śliwki w Strzelcach Górnych.
O lokalnym bartnictwie, pszczelarstwie i słodkim przysmaku.
W Światowym Dniu Pieczenia przyglądamy się piekarniczym tradycjom regionu.
Królowa wielkanocnego stołu o charakterystycznym, pofałdowanym kształcie z otworem pośrodku. Pod warstwą cukru pudru lub białego lukru kryje się drożdżowe ciasto z dużej ilości jaj,
Dawniej pojawiała się na kujawskich stołach głównie na Wielkanoc. Kawał szynki wieprzowej z golonką wkładano do kamiennego garnka, a następnie zalewano solanką i przyprawiano czosnkiem,
Ciasto, które na polskie stoły trafia wyłącznie w okresie Świąt Wielkiej Nocy. Podstawą każdego mazurka jest niewysoki, zwykle prostokątny spód z kruchego ciasta, który wypełnia
Bazą zupy jest kiszony w glinianym garnku (żurowniku) zakwas z żytniego chleba lub otrąb, a następnie dodawany do wrzącej wody z dodatkiem śmietany, kiełbasy, słoniny.
Nie ma w naszym regionie festynu bez stoisk z pajdami chleba wysmarowanymi grubą warstwą smalcu. Dawniej, by świąteczne stoły ugięły się pod potrawami mięsnymi, w
W zapiskach etnograficznych z ziemi chełmińskiej zanotowano „Na świętego Marcina, Będzie dobra gęsina”. Dawniej przyrządzana była na wiele sposobów, w zależności od upodobań i majętności
Tradycja wypieku piernika (pierznik, pieprznik, bądź „miodownik pierny, czyli pieprzny”) obecna jest w kulturze polskiej i europejskiej od dawien, dawna. W swojej długiej historii pełnił
Podpiwek kujawski to pierwszy produkt z województwa kujawsko-pomorskiego z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Pojawienie się podpiwka kujawskiego związane jest z XIX-wieczną historią regionu. Wówczas Kujawy były