bip - ikona
Unia Europejska - flaga

Stąd/Dokąd #3: „Kopernik od kuchni, czyli o czym opowiada nasze jedzenie?” – spotkanie dyskusyjne

Opublikowano 28 kwietnia 2023

Za nami już trzecie spotkanie z cyklu Stąd/Dokąd. Dyskusje o dziedzictwie. W czwartkowe popołudnie 27 kwietnia w naszej siedzibie spotkali się reprezentanci różnych branż, których działalność łączy się w pewnym jednym temacie: kuchni i jedzenia. Wydarzenie poprowadził dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu i specjalista z dziedziny historii sztuki kulinarnej i wyżywienia. Wśród jego rozmówców znaleźli się: Mirosław Bork, producent filmowy (m.in. programu „Okrasa łamie przepisy”), Bogdan Gałązka, szef kuchni i restaurator, specjalista rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu oraz Paweł Jaskanis, Dyrektor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Podczas spotkania m.in. zweryfikowaliśmy współczesne wyobrażenia na temat kuchni minionych epok, zaglądnęliśmy do historycznych jadłospisów, poznaliśmy parę tajników z produkcji programów kulinarnych, a szef Gałązka uraczył zebranych gości słodkimi smakołykami nawiązującymi do dawnych receptur. Panelistom, moderatorowi i przybyłym gościom dziękujemy za obecność!I bierzemy się do pracy nad kolejnym spotkaniem naszego cyklu, które już niebawem.

fot. KPCD w Toruniu