Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc Ci w sprawnej nawigacji i wykonywaniu niektórych funkcji. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie w ramach każdej kategorii zgody.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są niezbędne do umożliwienia korzystania z podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie są wymagane, aby umożliwić podstawowe funkcje tej witryny, takie jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub dostosowanie preferencji dotyczących zgody. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych.

Brak ciasteczek

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać określone funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie opinii i inne funkcje stron trzecich.

Brak ciasteczek

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki cookie pomagają w dostarczaniu informacji na temat wskaźników, takich jak liczba odwiedzających, współczynnik odrzuceń, źródło ruchu itp.

Brak ciasteczek

Pliki cookie dotyczące wydajności służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić odwiedzającym lepsze doświadczenia użytkownika.

Brak ciasteczek

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania odwiedzającym spersonalizowanych reklam na podstawie wcześniej odwiedzonych przez Ciebie stron oraz do analizy skuteczności kampanii reklamowych.

Brak ciasteczek

bip - ikona
Unia Europejska - flaga

Stąd/Dokąd #3 Kopernik od kuchni, czyli o czym opowiada nasze jedzenie?

Opublikowano 17 kwietnia 2023

Czwartek 27 kwietnia 2023 r., godz. 17-18:30Kujawsko-Pomorskie Centrum Dziedzictwa, Czerwona Droga 8, Toruń

#3 Kopernik od kuchni, czyli o czym opowiada nasze jedzenie?

Przygotowywanie, a następnie spożywanie posiłków odgrywa kluczową rolę w naszym życiu codziennym i odświętnym. Na przestrzeni wieków praktyki kulinarne ulegały licznym przeobrażeniom. Studia nad historią kuchni umożliwiają zapoznać się z szerszymi procesami społecznymi, kulturowymi i gospodarczymi w dawnych epokach, a współcześnie stanowią ważne źródło inspiracji dla kucharzy, popularyzatorów lub pracowników instytucji kultury.

W trakcie dyskusji poruszone zostaną kwestie:

  • Czy jedzenie ma swoją historię?
  • Czy historia ma smak?
  • Czy Kopernik jadł pierniki i co z tego wynika?
  • Co w muzeum robią kucharze?

Uczestnicy debaty:

  • Mirosław Bork, producent filmowy (m.in. programu „Okrasa łamie przepisy”)
  • Bogdan Gałązka, szef kuchni i restaurator, specjalista rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu
  • Paweł Jaskanis, Dyrektor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Moderator debaty:

  • dr hab. Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, specjalista z dziedziny historii sztuki kulinarnej i wyżywienia

Zapraszamy do wysłuchania i wzięcia udziału w dyskusji! Zespół Kujawsko-Pomorskiego Centrum Dziedzictwa w Toruniu CZWARTEK 27 kwietnia 2023 r., godz. 17-18:30Kujawsko-Pomorskie Centrum Dziedzictwa, Czerwona Droga 8, Toruń

Link do wydarzenia:

Stąd/Dokąd – dyskusje o dziedzictwie to organizowane przez Kujawsko-Pomorskie Centrum Dziedzictwa w Toruniu cykliczne spotkania oparte o wymianę myśli i doświadczeń różnych środowisk, które zajmują się badaniami i upowszechnianiem rozmaitych składników i kształtów dziedzictwa kulturowego. Do naszej siedziby w Toruniu będziemy zapraszać naukowców, pracowników instytucji kultury i oświaty, regionalistów, przedstawicieli organizacji pozarządowych i inne osoby, którym tematyka lokalnego dziedzictwa jest szczególnie bliska. W trakcie dyskusji poruszymy m.in. kwestię tożsamości lokalnej, wyróżników regionalnych, krajobrazu kulturowego, „trudnego” dziedzictwa.