Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc Ci w sprawnej nawigacji i wykonywaniu niektórych funkcji. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie w ramach każdej kategorii zgody.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są niezbędne do umożliwienia korzystania z podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie są wymagane, aby umożliwić podstawowe funkcje tej witryny, takie jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub dostosowanie preferencji dotyczących zgody. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych.

Brak ciasteczek

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać określone funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie opinii i inne funkcje stron trzecich.

Brak ciasteczek

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki cookie pomagają w dostarczaniu informacji na temat wskaźników, takich jak liczba odwiedzających, współczynnik odrzuceń, źródło ruchu itp.

Brak ciasteczek

Pliki cookie dotyczące wydajności służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić odwiedzającym lepsze doświadczenia użytkownika.

Brak ciasteczek

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania odwiedzającym spersonalizowanych reklam na podstawie wcześniej odwiedzonych przez Ciebie stron oraz do analizy skuteczności kampanii reklamowych.

Brak ciasteczek

bip - ikona
Unia Europejska - flaga

Stąd/Dokąd #3: „Kopernik od kuchni, czyli o czym opowiada nasze jedzenie?” – spotkanie dyskusyjne

Opublikowano 28 kwietnia 2023

Za nami już trzecie spotkanie z cyklu Stąd/Dokąd. Dyskusje o dziedzictwie. W czwartkowe popołudnie 27 kwietnia w naszej siedzibie spotkali się reprezentanci różnych branż, których działalność łączy się w pewnym jednym temacie: kuchni i jedzenia. Wydarzenie poprowadził dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu i specjalista z dziedziny historii sztuki kulinarnej i wyżywienia. Wśród jego rozmówców znaleźli się: Mirosław Bork, producent filmowy (m.in. programu „Okrasa łamie przepisy”), Bogdan Gałązka, szef kuchni i restaurator, specjalista rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu oraz Paweł Jaskanis, Dyrektor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Podczas spotkania m.in. zweryfikowaliśmy współczesne wyobrażenia na temat kuchni minionych epok, zaglądnęliśmy do historycznych jadłospisów, poznaliśmy parę tajników z produkcji programów kulinarnych, a szef Gałązka uraczył zebranych gości słodkimi smakołykami nawiązującymi do dawnych receptur. Panelistom, moderatorowi i przybyłym gościom dziękujemy za obecność!I bierzemy się do pracy nad kolejnym spotkaniem naszego cyklu, które już niebawem.

fot. KPCD w Toruniu