bip - ikona
Unia Europejska - flaga

Świąteczna szynka kujawska z kością

Opublikowano 10 kwietnia 2022

Dawniej pojawiała się na kujawskich stołach głównie na Wielkanoc. Kawał szynki wieprzowej z golonką wkładano do kamiennego garnka, a następnie zalewano solanką i przyprawiano czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem. Garnek przykrywano drewnianą deską przytrzymywaną przez wymyty kamień.

Zapeklowaną szynkę gotuje się przez kilka godzin na wolnym ogniu, a następnie smaruje się miodem, nacina po wierzchu w kratkę i wbija goździki, które nadają całości wyjątkowego aromatu. Tak przygotowane mięso ląduje w piekarniku (dawniej w piecu chlebowym), gdzie nabiera apetycznego, złocisto-brązowego koloru. Czas peklowania, gotowania i pieczenia zależy od wielkości mięsa.

Tradycję przyrządzania kujawskiej szynki z kością podtrzymuje m.in. Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu (gmina Dobre, powiat radziejowski).

Kujawska szynka z kością w 2009 r. została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Linki

Lista produktów tradycyjnych MRiRW

KGW Bronisław

Artykuł w „Nowościach” z 2010 r.

fot. Gazeta Pomorska Plus