Opublikowano 01 grudnia 2021
W zapiskach etnograficznych z ziemi chełmińskiej zanotowano „Na świętego Marcina, Będzie dobra gęsina”. Dawniej przyrządzana była na wiele sposobów, w zależności od upodobań i majętności gospodarza. Znacznie popularniejsza była na stołach dworskich/ziemiańskich. Współcześnie odtwarza się tradycję spożywania gęsiny i promuje ją jako dziedzictwo kulinarne. W listopadzie (11 listopada, św. Marcina), często jako wydarzenia towarzyszące obchodom rocznicy odzyskania niepodległości, organizowane są spotkania, warsztaty, konkursy lub festiwale, podczas których promowane są potrawy z gęsiny. Głównym wydarzeniem jest Festiwal Gęsiny, który organizowany jest przez Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Dodatkowo, odbywają się w innych miejscowościach, np. w Minikowie odbędzie się Święto Gęsi na Krajnie.
W województwie kujawsko-pomorskim powstał „Gęsinowy Szlak Kulinarny”. Jest to mapa miejsc w których można skosztować potraw z gęsiny. Spis restauracji jest corocznie aktualizowany.