Opublikowano 10 kwietnia 2022
Dawniej pojawiała się na kujawskich stołach głównie na Wielkanoc. Kawał szynki wieprzowej z golonką wkładano do kamiennego garnka, a następnie zalewano solanką i przyprawiano czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem. Garnek przykrywano drewnianą deską przytrzymywaną przez wymyty kamień.
Zapeklowaną szynkę gotuje się przez kilka godzin na wolnym ogniu, a następnie smaruje się miodem, nacina po wierzchu w kratkę i wbija goździki, które nadają całości wyjątkowego aromatu. Tak przygotowane mięso ląduje w piekarniku (dawniej w piecu chlebowym), gdzie nabiera apetycznego, złocisto-brązowego koloru. Czas peklowania, gotowania i pieczenia zależy od wielkości mięsa.
Tradycję przyrządzania kujawskiej szynki z kością podtrzymuje m.in. Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu (gmina Dobre, powiat radziejowski).
Kujawska szynka z kością w 2009 r. została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Linki
Lista produktów tradycyjnych MRiRW
Artykuł w „Nowościach” z 2010 r.
fot. Gazeta Pomorska Plus