Opublikowano 15 kwietnia 2022
Królowa wielkanocnego stołu o charakterystycznym, pofałdowanym kształcie z otworem pośrodku. Pod warstwą cukru pudru lub białego lukru kryje się drożdżowe ciasto z dużej ilości jaj, dzięki którym wypiek jest smaczniejszy i ma bardziej apetyczną, żółtą barwę. Podstawowe składniki ciasta (mąka, jajka, mleko, masło) pochodziły zazwyczaj z gospodarstwa, dorzucano do nich kupne drożdże, rodzynki czy aromat waniliowy. Kujawioka jadano także w wersji wytrawnej: z masłem, szynką lub kiełbasą, ćwikłą lub chrzanem.
Klasyczne kujawioki piecze Anna Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu (gmina Dobre, powiat radziejowski), która podzieliła się przepisem:
Przepis na kujawioka – KLIK
Kujawiok w 2012 r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Lista produktów tradycyjnych MRiRW
KGW Bronisław
Klasyczne kujawioki piecze Anna Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu (gmina Dobre, powiat radziejowski), która podzieliła się przepisem:
Przepis na kujawioka – KLIK
Kujawiok w 2012 r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Lista produktów tradycyjnych MRiRW
KGW Bronisław
fot. FB Bronisławianki (z lewej), UMWKP (z prawej)