Opublikowano 23 czerwca 2022
Kto bywa na rozmaitych jarmarkach, targach czy festiwalach smaku, ten z pewnością nieraz zatrzymał się przy stoiskach z miodami. Polska kuchnia słynie z tego naturalnego produktu, w naszym regionie również ma bogate tradycje i różne odcienie. W sezonie miodobrania sprawdzamy, gdzie można usłyszeć bzyczenie kujawsko-pomorskich pszczół:
fot. UMWKP
Podczas Festiwalu Smaku w Grucznie, 2015 r., fot. UMWKP
fot. kujawskpomorskiebazarek.pl
fot. UMWKP
Miód Marszałkowski, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP
Miodobranie na Urzędzie Marszałkowskim, lipiec 2016 r., fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP
Wioska Miodowa, fot. Wioska Miodowa – Facebook
Api-inhalator w Łyskowie, fot. gostycyn.pl
fot. kpodr.pl
fot. barcin.pl
fot. Facebook / BOSiR Barcin
Sprawdź inne przysmaki z regionu:
kraina miodem płynąca
„Dużo jest tam miodu i ryb, bo nawet niezamożni i poddani pijają miód sycony” brzmiała wzmianka angielskiego króla Alfreda, który uzupełnił w ten sposób kroniki Orozjusza, opisujące jego podróż w V w. do krainy Estów, czyli Prusaków i Pomorzan zamieszkujących ujście Wisły. Pierwsze nazwy osad, nawiązujące do pszczelarskiego fachu w regionach, zaczynają się pojawiać w kronikach z XII i XIII w. Wśród nich znajdziemy np. Bartniki, Pasieki, Lipowe, Pień. Wyrób miodu był ważną i rentowną gałęzią średniowiecznej gospodarki, o czym świadczy choćby dokument zwany Pierwszym Przywilejem Chełmińskim z 1233 r., w którym to Krzyżacy określili prawa do nabywania ziemi i obowiązek płacenia czynszu w formie jednego denara kolońskiego lub pięciu chełmińskich i dwóch „grzywien” (ok. 400 g) wosku pszczelego. Pszczoły traktowano z szacunkiem i dbano o ich ochronę. W rozporządzeniu z XVI w. nakazano gajowym, by otoczyli szczególną uwagą „ślepole”, czyli dzikie pszczoły. Niestety galopujące karczowanie i rabowanie lasów spowodowało stopniowy upadek pomorskiego bartnictwa. W odpowiedzi na tę sytuację w osadach zaczęły powstawać hodowle pszczół, barcie zastąpiły zbudowane przez człowieka ule. Obie formy pozyskiwania miodu – bartnictwo i pszczelarstwo – współistniały na Pomorzu aż do początku XX w. Sprzęt z tamtego okresu można do dziś oglądać w muzeach etnograficznych.
miody dolnej wisły
Od 2007 r. miody z rejonu Dolnej Wisły uwzględnione są na liście produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na specyficzny skład miodów wpływa bogactwo flory Doliny Wisły, w której skład wchodzą m.in, wierzby, śliwy, rośliny łąkowe, dzikie zioła. W miodach nektarowych wiosennych charakterystyczny jest wysoki udział pyłku rodzaju Salix (wierzba), a w miodach nektarowych późnoletnich pyłku rodzaju Solidago (nawłoć). W miodach spadziowych zdecydowanie przeważa spadź z drzew liściastych.- Pomorsko-Kujawski Związek Pszczelarzy
- Regionalny Związek Pszczelarzy w Toruniu
- Regionalny Związek Pszczelarzy Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej we Włocławku
- Pomorskie Towarzystwo Pszczelnicze w Grudziądzu
pszczele wyroby
Obecnie na terenie województwa kujawsko-pomorskiego działa wiele pasiek i producentów miodu. Część z nich objęta jest Europejską Siecią Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego:miód marszałkowski
Od 2016 r. mini-pasieka znajduje się także na dachu głównego gmachu Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu. Co roku na pcczątku lipca odbywa się tam oficjalne miodobranie z udziałem marszałka województwa kujawsko-pomorskiego.- Miodobranie w 2021 r. – relacja
- Rozmowa z Tadeuszem Dussą – pszczelarzem i opiekunem pszczół marszałkowskich
wioska miodowa
W Wielkim Mędromierzu (powiat tucholski) w 2008 r. właściciele 10 pasiek pszczelich podjęli inicjatywę utworzenia wioski tematycznej, która miałaby za zadanie promocję tradycji pszczelarskich w regionie i zachęcanie kolejnych pokoleń do jej podtrzymwania. Działalność wioski została oparta o warsztaty rękodzielnicze z wyrobu świec woskowych, układania buketów, wikliniarstwa, szydełkowania, haftu, malowania na szkle itp. Poza warsztatmi w ofercie znalazły się działania edukacyjne, np. lekcje „młodego pszczelarza” (prowadzenie i prace w pasiece, wybieranie miodu). Na miejscu dostępna jest biblioteka i filmy o pszczołach, gra terenowa dla dzieci. W oddalonym o ok. 3 km Łyskowie powstał z kolei budynek, w którym można poddać się apiterapii – leczniczej inhalacji powietrzem ulowym, skutecznej w leczeniu m.in. grzybicy jamu ystnej, chorób dróg oddechowych, uczuleń i alergii. Ofertę leczniczą Łyskową wzbogaca ścieżka zdrowia złożona z drewnianych urządzeń do ćwiczeń gimnastycznych. W kwietniu 2022 r. Wioska Miodowa zawiesiła swoją działalność.apiterapia w Łyskowie
W oddalonym o ok. 3 km od Wioski Miodowej Łyskowie powstał z kolei budynek, w którym można poddać się apiterapii – leczniczej inhalacji powietrzem ulowym, skutecznej w leczeniu m.in. grzybicy jamu ystnej, chorób dróg oddechowych, uczuleń i alergii. Ofertę leczniczą Łyskową wzbogaca ścieżka zdrowia złożona z drewnianych urządzeń do ćwiczeń gimnastycznych.miodowe lato
Co roku latem Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie organizuje w Zarzeczewie targi Kujawsko-Pomorskie Miodowe Lato. Wydarzenie ma na celu promocję i popularyzację spożywania miodów i produktów pasiecznych oraz apiterapii. Podczas imprezy można m.in. spróbować różnych rodzajów miodów, zasięgnąć fachowej porady, wziąć udział w warsztatach rękodzielniczych, obejrzeć profesjonalny sprzęt i pokazy sztuki pszczelarskiej.dni miodu
Od niedawna w Barcinie organizowane są Dni Miodu. Koncerty i zabawy towarzyszą prezentacji produktów pszczelarskich i edukacji na temat roli pszczół, pokazom i konkursom kulinarnym, warsztatom z miodobrania.miodowy festiwal biegowy
Również w Barcinie, po wakacjach, odbywa się Miodowy Festiwal Biegowy. Impreza jest częścią biegowego Grand Prix Pałuk. Uczestnicy mogą spróbować swoich sił w biegu na dystansach 5 i 10 km, dodatkowo organizowane są zawody w nordic walking na 5 km